24uurs opvang Alkmaar

Alkmaar

Status:
Gerealiseerd
Kenmerken:
Daklozenopvang
opdrachtgever:
Gemeente Alkmaar
Werkzaamheden:
Ontwerp / Directievoering

Wat ooit dienst deed als een brandweerkazerne in Alkmaar, is nu herboren als een veilige haven voor daklozen, een plek van hoop en herstel. Welkom bij deze bijzondere 24-uurs opvang, waar architectuur de basis legt voor een nieuw begin. Voorheen verdeeld over twee locaties, zijn nacht- en dagopvang nu verenigd in één ruimte, waardoor het ronddwalen tussen de straten en locaties tot het verleden behoort.

47 privé slaapkamers vormen het hart van deze nieuwe bestemming, een toevluchtsoord voor diegenen die geen dak boven hun hoofd hebben. In deze kamers wordt niet alleen fysieke warmte geboden, maar ook een gevoel van veiligheid en privacy. Een ruime woonkamer met een volledig uitgeruste keuken fungeert als het hart van deze gemeenschap.

Elke kamer bevat één bed, een oase van rust en persoonlijke ruimte. De deuren kunnen 's nachts op slot, zodat iedereen ongestoord kan rusten. Sommige kamers zijn bewust ruimer gemaakt, met extra aandacht voor vrouwen, stellen, mensen met claustrofobie en anderen die extra kwetsbaarheid ervaren.

Deze opvang biedt niet alleen een dak boven het hoofd, maar ook een kans op een nieuw begin. Architectuur wordt hier een belichaming van hoop, herstel en sociale vooruitgang.

Samenwerking:
Bouwbedrijf Bolten (Hoofdaannemer)
Tim Wai Elektrotechniek (E-installatie)
Homij Technische Installatie (WTB-installatie)

Foto's en Visualisaties:
Leeuwenkamp Architecten (Visualisaties)

Impressies
Ontvangst/ balie
Ontvangst/ balie
Kantine/ recreatie
Units
Units
projectplan
Begane grond
Begane grond
1e verdieping
Principe slaapcabine