Cleanroom ERIKS

Alkmaar

Status:
Gerealiseerd
Kenmerken:
ca.1000m2 BVO / Cleanroom
opdrachtgever:
ERIKS
Werkzaamheden:
Ontwerp
Nieuwbouw

De vraag naar schone productie en schoon verpakte producten nam de afgelopen jaren bij ERIKS zodanig toe, dat de omvang van de huidige Cleanroom niet meer voldeed. De nieuwbouw van een compleet nieuwe Clean Manufacturing Facility (CMF) past in de groeistrategie om meer schone diensten aan te kunnenbieden aan bedrijven in de food, farma en de semicon.

Uitbreiding over twee verdiepingen

De nieuwe, twee verdieping tellende faciliteit die in de productielocatie van ERIKS in Alkmaar is gerealiseerd omvat  meer dan 1.000 m2. Op de begane grond komt de ‘schone productie’ (700 m2) en op de eerste verdieping de feitelijke Cleanroom (320m2 plus 145m2 opslag).

Zekerheid

Er wordt niet alleen schoongemaakt en verpakt, er wordt ook schoon geproduceerd. ERIKS maakt bijvoorbeeld slangen en afsluiters voor klanten in de semiconductor-industrie. Die worden in hun eigen fabriek onder beschermde omstandigheden geplaatst. Deze klanten willen honderd procent zekerheid dat de schone producten die ERIKS voor ze maakt, ook echt geproduceerd worden in schone ruimtes. Zonder stof, olie en andere viezigheid.  De producten worden vervolgens helemaal schoon verpakt conform ISO klasse 6 (ook bekend als klasse 1.000).

De nieuwe faciliteit is een stuk groter dan de bestaande. Dat betekent niet alleen dat de productiecapaciteit aanzienlijk toeneemt, er kunnen ook grotere en langere producties worden gemaakt.

Samenwerking:
Interflow (Installatie Advies & Hoofdaannemer)

‍Foto's en Visualisaties:
Leeuwenkamp Architecten (Visualisaties)
ERIKS & Interflow (Fotografie)

Impressies
Galerij ontsluiting verdieping
Galerij ontsluiting verdieping
LEAN in Clean
Cleanroom gebouw
Cleanroom
projectplan
Aanzicht
Aanzicht
Opengewerkt model Begane grond
Opengewerkt model Verdieping
Fragment