Coubertin Zeeburgereiland

Amsterdam

Status:
Gerealiseerd
Kenmerken:
69 Appartementen / Parkeerkelder
opdrachtgever:
Smits Bouwbedrijf
Werkzaamheden:
ONTWERP
Ontwerp

Het ontwerp bestaat uit vijf woonblokken die worden verbonden door loopbruggen. Elk woonblok in het middengebied krijgt een eigen unieke uitstraling. Deze blokken zijn strategisch gepositioneerd, zodat bewoners uitzicht hebben op het sportpark, het IJ, de verbindingswegen en het naastgelegen speelpark. Het gebruik van lichte baksteenkleuren, zoals vastgelegd in het stedelijk plan, draagt bij aan de stedelijke uitstraling van het geheel.

De verschillende hoogtes van de bouwblokken en de verspringende balkons zorgen voor een speels en dynamisch karakter, terwijl het ontwerp toch zijn stedelijke allure behoudt. De combinatie van architectonische elementen geeft het geheel een levendig en modern uiterlijk, terwijl de stedelijke context intact blijft.

De loopbruggen die de woonblokken met elkaar verbinden, zorgen voor een efficiënte doorstroming en bieden bewoners gemakkelijke toegang tot de verschillende delen van het complex. Hierdoor ontstaat een gevoel van gemeenschap en verbondenheid tussen de bewoners.

Stedelijke visie

Het architectonische ontwerp van het plan houdt rekening met de bestaande orthogonale structuur van het rioolwaterzuiveringsterrein, waardoor er mogelijkheden zijn om enkele elementen van de huidige rioolwaterzuivering te behouden en te hergebruiken. Concreet worden drie silo's en twee 'huisjes' behouden en geïntegreerd in het nieuwe ontwerp.

Het behoud van de karakteristieke elementen van de voormalige rioolwaterzuivering, voegt een vleugje historische charme toe aan het nieuwe gebied. Het hergebruik van deze elementen draagt ook bij aan duurzaamheid en respect voor het verleden.

Samenwerking:
Sijperda-Hardy (installatie & Bouwfysisch Advies
Snetselaar (Constructie Advies - Seismisch advies)
SBB (Hoofdaannemer)

Foto's en Visualisaties:
Leeuwenkamp Architecten (Visualisaties)
Rob van Esch (Fotografie)

Impressies
Zicht vanaf Faas Wilkesstraat
Zicht vanaf Faas Wilkesstraat
Verscheidenheid in metselwerk
Zicht vanaf de John Blankensteinstraat
Binnenterrein
Binnenterrein
Binnenterrein
Ontsluiting
Middenblok
projectplan
Werking van het Gebouw
Werking van het Gebouw
Plattegrond / situatie
Aanzicht Faas Wilkesstraat
Aanzicht Roepie Kruizestraat