Dockside

Alkmaar

Status:
UItvoering
Kenmerken:
130 appartementen / 4 Villa's
opdrachtgever:
Vink bouw
Werkzaamheden:
Ontwerp
Harmoniueze integratie

Het ontwerp van het project omvat vier bouwdelen, elk staand op een 2-laags verdiept parkeerdeck. Een opvallend kenmerk van het ontwerp is dat elk bouwdeel een afzonderlijke draaiing heeft, gericht naar bijzondere historische elementen in het oude centrum van Alkmaar, gelegen aan de overkant. Hierdoor ontstaat een dynamische skyline met diverse volumes, waardoor elk appartement een uniek uitzicht heeft.

De verdraaiing van de bouwdelen biedt niet alleen een esthetisch aantrekkelijke uitstraling, maar heeft ook praktische voordelen. Door de verschillende draaiingen ontstaat namelijk een gevarieerd aanbod van appartementen met diverse uitzichten.

Binnen het complex wordt een semi-openbaar binnenterrein gecreëerd, dat toegankelijk is voor de bewoners. Dit binnenterrein omvat een daktuin, wat een waardevolle aanvulling is op de leefruimte van de appartementen. Het biedt bewoners een aangename buitenruimte waar ze kunnen ontspannen, samenkomen en genieten van groene beplanting en rustgevende elementen.

Aan de noordzijde van het project grenzen vijf stadsvilla's aan het water, waardoor er een directe verbinding is met het waterrijke karakter van de omgeving. De stadsvilla's zijn zorgvuldig ontworpen om aan te sluiten op de lagere bebouwing in de omgeving, waardoor er een harmonieus samenspel ontstaat tussen de nieuwe en bestaande architectuur.

Deze architecturale aanpak resulteert in een harmonieuze integratie van het project in de omgeving, waarbij het een eigentijdse en verfrissende toevoeging is aan het, aan de overzijde van het kanaal liggende, historische stadsbeeld van Alkmaar. Met zijn gevarieerde uitzichten, groene daktuin en waterrijke omgeving biedt het project een aantrekkelijk woonmilieu dat voldoet aan de moderne woonbehoeften en tegelijkertijd respect toont voor het rijke erfgoed van de stad.

Samenwerking:
Visietech (Installatie Advies)
Pieters Bouwtechniek (Constructie Advies)
LBP (Bouwfysisch Advies)
Vink bouw / SBB (Hoofdaannemer)

Foto's en Visualisaties:
Leeuwenkamp Architecten (Visualisaties)

Impressies
Zicht vanaf Frieseweg
Zicht vanaf Frieseweg
Vogelvlucht
Entreegebied
Penthouse
Villa's vanaf binnengebied
Villa's vanaf de Hoornsevaart
Kade aan de Hoornsevaart
Zicht op de oude stad
projectplan
Werking van de massa
Werking van de massa
Relatie met omliggende bebouwing
Plattegrond Semi openbaar gebied
Gevelfragment
Zijgevel Villa's met vogelkasten