Laboratorium OLVG Lab BV

Amsterdam

Status:
Technisch ontwerp
Kenmerken:
ca. 10.000m2 BVO Laboratorium incl. nevenruimtes / Flexwerken / kantoortuin
opdrachtgever:
OLVG Lab BV
Werkzaamheden:
ontwerp
Ontwerp

In het streven naar voortdurende verbetering en uitbreiding van de dienstverlening, heeft het OLVG West ziekenhuis besloten tot een ambitieus masterplan voor de toekomst. Een essentieel onderdeel van dit plan is het ontwerp van het nieuwe Lab gebouw, dat niet alleen het begin van deze transformatie markeert, maar ook zal fungeren als een onafhankelijke entiteit onder de naam OLVG Lab BV.

Het ontwerp van het Lab gebouw zelf is zorgvuldig uitgedacht om naadloos te integreren in het toekomstige masterplan van het OLVG West ziekenhuis. Een doorlopende plint met duidelijke entrees biedt een professioneel en uitnodigend gezicht naar de buitenwereld, waardoor bezoekers en personeel gemakkelijk toegang hebben tot de faciliteit. Binnenin zorgt het gebruik van glas voor transparantie, waardoor er een visuele verbinding ontstaat naar de aangrenzende binnentuin, wat een gevoel van ruimte en openheid creëert.

Flexibiliteit en toekomstbestendigheid zijn essentiële elementen van het ontwerp. De ruimtes zijn ontworpen met de mogelijkheid om te evolueren en zich aan te passen aan veranderende behoeften en technologische ontwikkelingen. Dit zorgt ervoor dat het Lab gebouw altijd up-to-date blijft en de beste omgeving biedt voor cutting-edge diagnostisch onderzoek.

Functie

Het doel van het nieuwe Lab gebouw is tweeledig. Allereerst zal het dienen als een hypermoderne laboratoriumfaciliteit waarin drie vitale disciplines - Klinische Chemie, Medische Microbiologie/moleculaire diagnostiek en Pathologie - naadloos kunnen samenwerken. Deze samenvoeging van laboratoriumfuncties zal de efficiëntie en snelheid van diagnostische processen aanzienlijk verbeteren, wat resulteert in kortere doorlooptijden en een verhoogde slagvaardigheid.

Ten tweede zal het Lab gebouw een zelfstandige entiteit worden, OLVG Lab BV genaamd, die als een aparte BV zal opereren. Deze onafhankelijkheid biedt verschillende voordelen, zoals een snellere besluitvorming, een betere aanpassing aan specifieke behoeften en verdere specialisatie binnen de laboratoriumdiensten. Als gevolg hiervan kan OLVG Lab BV wendbaarder reageren op veranderingen in de gezondheidszorgsector en haar klanten de best mogelijke diagnostische oplossingen bieden.

Het nieuwe Lab gebouw van OLVG Lab BV zal een strategische samenwerking aangaan met Sanquin Diagnostiek BV, waardoor diagnostische capaciteit wordt versterkt. Hierdoor kan het Lab hoogwaardige diensten leveren aan belangrijke klanten, zoals ziekenhuizen en behandelcentra. Het gebouw zal een centrale rol spelen in de gezondheidszorgsector, met verbeterde diagnostische mogelijkheden die een brede impact hebben op de regio en daarbuiten. Deze samenwerking zal de gezondheidszorg en het welzijn van patiënten positief beïnvloeden.

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp, waarbij innovatieve technologieën worden geïntegreerd om het energieverbruik te minimaliseren en milieuvriendelijkheid te bevorderen. Dit draagt bij aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van OLVG Lab BV en onderstreept het streven naar duurzaamheid en milieu-efficiëntie.

Met een zorgvuldige planning en binnen het vastgestelde budget zal het nieuwe Lab gebouw worden gerealiseerd als een innovatieve, toekomstgerichte en hoogwaardige laboratoriumfaciliteit. Dit zal OLVG Lab BV in staat stellen om uit te groeien tot een toonaangevende speler in de diagnostische gezondheidszorg, waarbij de samenwerking met Sanquin Diagnostiek BV en de betrokkenheid van belangrijke klanten ervoor zorgen dat het Lab gebouw een centrale rol speelt in het verbeteren van de gezondheidszorg in de regio en daarbuiten.

Samenwerking:
dr. Heinekamp Benelux (Labinrichting Advies)
SFH Jansen adviesbureau (Installatie Advies)
Ingenieursburo Meijer & Joustra (Constructie Advies)
Peutz (Bouwfysisch Advies)
Van Wijnen (Hoofdaannemer)

Foto's en Visualisaties:
Leeuwenkamp Architecten (Visualisaties)

Impressies
Zuidoost
Zuidoost
Aanloop
Hoofdentree
Binnentuin
Binnentuinzijde
Entreeplein
Flex/ontmoeten
Flexwerken
Kantoor
Belcel
projectplan
Gevelaanzicht oost
Gevelaanzicht oost
Gevelaanzicht zuid
Gevelaanzicht noordwest
Gevelaanzicht noordoost
Begane grond / entreegebied
Tussenverdieping / Flexwerken
1e verdieping
2e verdieping Kantoren / Lab
Doorsnede
Gevelfragment Entree