Basisschool en BSO Parkrijk

Rijswijk

Status:
Voorlopig ontwerp / prijsvraag
Kenmerken:
CA. 3.000 M2 BVO / montessori Basisschool / BSO / Sportzaal
opdrachtgever:
Parkrijk
Werkzaamheden:
Ontwerp
Een compact gebouw

Voor het ontwerp van de nieuwbouw IKC Montessori Parkrijk hebben wij alle wensen en eisen zo veel mogelijk gebundeld in een compact gebouw met een uitgesproken identiteit. De school vormt een op zichzelf staand object die past binnen de omgeving als een vrijstaand alzijdig gebouw. De hoogte van twee bouwlagen aan de straatzijde geeft beschutting voor de achterliggende ruimten en het plein ten opzichte van de drukke verkeerszijde.

De hoogte van het gebouw sluit aan op de kleinschalige structuur van de omgeving. Ter plaatse van de rooilijn ‘statige randen’ volgt de bebouwing de as van de weg. Het formele karakter van de rand contrasteert met de wereld die daar achter schuil gaat. Deze wereld heeft een warme uitstraling en sluit aan op de gemeenschappelijke tuin tussen de woningen. De markante alzijdige verschijning aan de buitenzijdelaat bij de verschillende overdekte entrees van de gebruikers de warme uitstraling van de pleinzijde al beleven. De statige rand heeft een lichte ton sur ton kleurstelling in metselwerk en hout die zorgt voor een gevoel van ruimte. Het binnengebied heeft een warme kleurstelling in metselwerk en hout die zorgt voor een gevoel van omsluiten. Gekozen is voor natuurlijke duurzame materialen met een kleurenpalet van geel, wit (-accenten) en oranje/terracotta(-accenten).

Het binnengebied bestaat uit verschillende buitenruimten die in elkaar overvloeien tot aan het dak. Het gebouw en de buitenruimte zijn in harmonie met elkaar ontworpen en vormen samen een groene omgeving waarin het prettig is om te verblijven, te leren en te werken. Het ontwerp van de buitenruimte speelt in op de glazen gevels van het gebouw. Vanuit het gebouw is er altijd zicht op het plein. Hierdoor wordt het groen optimaal beleefd en het groen de school binnengehaald. Daar kunnen dekinderen elkaar ontmoeten, gezamenlijke activiteiten doen en van elkaar leren. De hoogteverschillen van de diverse buitenruimten geven het totale gebouw nie talleen een dynamisch aangezicht, iedere buitenruimte fungeert als speel- of leerplein voor de specifieke gebruiker. Naast de uitdagende speeltoestellenzijn zitjes rondom bomen aanwezig, een blote voetenpad en veel groen.


Foto's en Vizualisaties:

Leeuwenkamp Architecten (Visualisaties)

Impressies
Straatzijde
Straatzijde
Pleinzijde
projectplan
Conceptschets
Conceptschets
3D model
3D Model
Opengewerkt model begane grond
Opengewerkt model Verdieping
Doorsneden