Verbouw compleet ziekenhuis

Noordwest Ziekenhuisgroep Den Helder

Status:
Gerealiseerd / Technisch ontwerp
Kenmerken:
compleet ziekenhuis / verduurzaming / verbouw / renovatie
opdrachtgever:
Noordwest Ziekehuisgroep
Werkzaamheden:
ontwerp / advies

Verduurzaming

Het Noordwest-ziekenhuis in Den Helder krijgt een volledig nieuwe gevel. Deze wordt in eerste instantie om de bestaande buitenwand heengezet. We plaatsen een nieuwe gevel om het gehele gebouw. En dan gaan we later van binnenuit de bestaande gevel slopen.

De komende drie tot vier jaar ondergaan vrijwel alle afdelingen een grondige metamorfose. Daarbij gaat het onder meer om het spoedplein(huisartsenpost en spoedeisende hulp), polikliniek, de dagbehandeling, satelliet apotheek en de overige verpleegafdelingen.

Als eerst wordt de nieuwe, duurzame, gevel aan de buitenkant geplaatst, om vervolgens per stramien de oude gevel van binnen uit te demonteren. Na dat de hele nieuwe gevel geplaatst is zullen alle afdeling vernieuwd worden.

Verbouw

De entree bij de spoedeisende hulp blijft. Bij binnenkomst loop je meteen tegen een balie aan. Zoals dat ook geldt voor elke lift waar je uitstapt. Alle gangen eindigen bij een raam, zodat je naar het licht toe loopt, wat de natuurlijke way-finding bevorderd. Voor de extra herkenning is er gekozen om elke afdeling / verdieping te kiezen voor een eigen thema die een link heeft met de omgeving van het Noordwest Ziekenhuis te Den Helder. Voor het Spoedplein op de begane grond is er gekozen voor het water /zeerijk.

Op de eerste verdieping zal een complete nieuwe polikliniek gerealiseerd worden, met het thema Duinlandschap. De polikliniek is ontworpen volgens een carrousel model. Door dit principe hoeft de patienten zich niet te verplaatsen naar andere behandelruimtes, maar bewegen de specialisten vanuit een besloten binnengebied naar de juiste behandelruimte waar zij nodig zijn.

Op de tweede verdieping is de Dagbehandeling, met het thema strand en zee, gesitueerd. Door de ontworpen dagbehandelunits ontstaat er een semi open ruimte die erg licht en overzichtelijk is.

Op de derde en vierde verdieping zit de algemene verpleging, met de thema's bloem- en vogelrijk. Hier zijn vooral één- of tweepersoonskamers met achter elk bed  een bedwandpaneel waarin alle medische voorzieningen weggewerkt zijn.

Op de vijfde etage is de vrouw-kindverpleegafdeling met het thema Parkrijk. Met eenpersoonskamers met eigen sanitair.’’

Een compact ziekenhuis

Na de verbouwing zal het Noordwest-ziekenhuis in Den Helder circa dertig procent kleiner worden, waardoor bepaalde bouwdelen overbodig zijn en dus gesloopt worden. Hierdoor ontstaat er een compact ziekenhuis waarbij de looplijnen geminimaliseerd zullen zijn.

Impressies
huidige situatie
huidige situatie
Verduurzaamde nieuwe gevel
gevel close-up
Entree Spoedplein
Wachtruimte triage
Dagbehandeling aanmelden en lounge
Verpleegunits
Entree verpleegafdeling
2 persoons patiëntenkamer
Kraam-/ Neosuite
projectplan
nieuwe situatie
nieuwe situatie
gevelfragment
gevelopbouw stap 1 t/m 4
gevelopbouw stap 5 t/m 8
Spoedplein (BG)
Dagbehandeling (2e verdieping)
dagbehandeling verpleegunits
Verpleegafdeling (derde en vierde verd.)