Nieuwbouw ziekenhuis OZG

Groningen

Status:
Gerealiseerd
Kenmerken:
ca.34.000m2 BVO, Nieuwbouw Ziekenhuis, ontwerp, advies, bouwmanagement
opdrachtgever:
Ommelander Ziekehuis Groningen
Werkzaamheden:
Ontwerp / Bouwmanagement / Advies

Een modern en duurzaam ziekenhuis

Het nieuwe ziekenhuis van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda is een modern duurzaam ziekenhuis met veel daglicht, gebouwd volgens de nieuwste inzichten en voorschriften voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Een ziekenhuis waar de patiënt niet kan verdwalen, met een logische indeling, gescheiden patiënten stromen en strikte scheiding tussen patiënt- en niet-patiëntstromen. In samenspraak met de gebruikers is een logistiek optimaal ziekenhuis ontworpen dat bestaat uit vier hoofdgebouwdelen: hoofdentree – polikliniek en kantoren – klinieken en beddenhuis – hotfloor. Elk gebouwdeel met separate installaties en functionaliteiten. Een belangrijke eis was de flexibiliteit van het gebouw omdat de zorg zo snel verandert. Denk aan e-health, de rolverdeling tussen ziekenhuis en eerstelijnszorg. Leeuwenkamp Architecten werkte in het ontwerpteam steeds met een Expert Driven Design aanpak.

In het ontwerp is aandacht besteed aan het creëren van een healing environment. Kleurgebruik, materialen, hightech waar het moet, huiselijk waar het kan. De polikliniek is ruim en overzichtelijk, met steeds uitzicht op de weidse omgeving door de vele ramen. Een prettig ziekenhuis als het gaat om de indeling van functionele ruimten, met oog voor looplijnen en mogelijkheid tot clusteren van afdelingen. De één- en tweepersoonskamers bieden veel privacy en de indeling van de polikliniek is zo gemaakt dat dokters naar patiënten lopen in plaats van andersom.

Expert Driven Design

De belangen van de patiënt staan voorop in het ontwerp. De opdrachtgever weet hoe zij goede zorg moet leveren, maar niet hoe ze een nieuw ziekenhuis moeten bouwen. Daar had het OZG expertise voor nodig en zij hebben dat onder andere gevonden bij Leeuwenkamp Architecten. Om daarvan optimaal gebruik te maken is dit project Expert Driven aangepakt. Wij hebben een gebouw ontwikkeld dat voldoet aan de eisen voor een modern ziekenhuis. Door onze ervaring op het gebied van de zorg weten we waaraan de verschillende ruimtes moeten voldoen en hoe we dat binnen de kaders die de opdrachtgever schetst, zo efficiënt en slim mogelijk kunnen ontwerpen.

Interieur

Hoe ziet het ziekenhuis eruit waar we zelf behandeld willen worden? Welkom, eten, drinken, gastvrij, glimlach, direct helpen, rommel opruimen, schoon, rust, ruimte voor eigen inbreng, duidelijkheid, afspraak is afspraak, …

Elke afdeling heeft zijn eigen kenmerken. Dit kan zijn in vorm, materiaal of kleur. De kenmerken zijn subtiel aanwezig, zodat er herkenning ontstaat maar het ook een verbinding behoudt met de rest van het ziekenhuis. De kleuren en materialen zijn herkenbaar en gebaseerd op de kleuren van het omringende kenmerkende landschap van Oost Groningen. Elke afdeling heeft zijn eigen kleurenpallet.

Samenwerking:
Deerns (Installatie Advies - Bouwfysica)
Pieters Bouwtechniek (Constructie Advies - Seismisch advies)
Tauw (Civieltechnisch Advies)
Dura Vermeer Bouw Hengelo (Hoofdaannemer)
Kropman Installatietechniek (E/W Aannemer)

Foto's en Vizualisaties:
Leeuwenkamp Architecten (Visualisaties)
Rob van Esch (Fotografie)

Impressies
Noordoostzijde
Noordoostzijde
Noordzijde Polikliniek
Centraal plein
Polikliniek gang & wachten
Flexplekken polikliniek
Kantoren
Informatiebalie Klinieken
Koffieruimte
Restaurant
Verkeersruimte Klinieken, Hotfloor
Klinieken, éénpersoonskamer
Intensive Care
Spoedplein
projectplan
Oriëntatie en beleving
Oriëntatie en beleving
Begane grond
Eerste verdieping
Tweede verdieping
Schetsimpressie Ziekenhuis
Schetsimpressie Centraal plein
Schetsimpressie Klinieken