Post Anaesthesia Care Unit en Recovery Amsterdam UMC

Amsterdam

Status:
Gerealiseerd
Kenmerken:
1.800m2 / Pacu-afdeling
opdrachtgever:
Amsterdam UMC
Werkzaamheden:
Ontwerp / Advies / Bouwmanagement
Meer privacy en rust na een operatie

Voorheen bestond de afdeling recovery uit één zaal met twaalf bedden, gescheiden van de premedicatieruimte (holding). Beide locaties en teams zijn nu volledig geïntegreerd tot één ‘post anesthesia care unit’ (PACU) van in totaal 26 bedden. In december 2013 werden op de plaats van de voormalige IC de eerste twaalf bedden in gebruik genomen.

Één team

De holding en recovery gaan nu samen verder op één locatie en als één team. Er zijn nu zes boxen met vier bedden en één box met twee bedden. Alle bedplekken zijn hoogtechnisch en LEAN ingericht zodat de monitoring van de OK naadloos aansluit op de PACU, de IC en de MC. In de kleinere box kunnen patiënten apart verzorgd worden, bijvoorbeeld als ze een infectieziekte hebben. Patiënten hebben nu meer privacy en minder last van drukte om hen heen in de postoperatieve fase. De nieuwe inrichting geeft ook anesthesiologen die pijnbehandelingen uitvoeren of een infuus of centrale lijn aanleggen meer ruimte en privacy. Ook is er een aparte kinderzaal, een familiekamer en een afsluitbare medicijnbereidingsruimte waar de collega’s van het pijnteam ongestoord kunnen werken.

De gehele structuur is ontworpen aan de hand van het harmonica principe. Alle bedden zijn voorzien van gelijke technologie en zijn onderling makkelijk uitwisselbaar. Deze keuze zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de pieken van de verkoever makkelijk zijn op te vangen en dat de totale capaciteit wordt verhoogd.

Ook is er in het logistiek ontwerp rekening gehouden met de piektijden en de aan- en afvoerstromen. Alle gangen en deuropeningen zijn extra breed gemaakt zodat manoeuvreren van het bed (en alles wat aan en rondom het bed hangt) te allen tijde gemakkelijk gaat. Ook zijn de bedplekken in samenspraak met medewerkers van voldoende ruimte voorzien zodat er nu, maar ook in de toekomst, voldoende ruimte is voor apparatuur en medische en verpleegkundige zorgruimte.

Foto's en Vizualisaties:
Amsterdam UMC (foto's)

Impressies
Verpleegpost
Verpleegpost
Pacu afdeling
Verpleegpost balie
Verpleegpost werkplek
Verpleegunit
Verpleegpost
projectplan
Plattegrond 6e verdieping
Plattegrond 6e verdieping
Pacu afdeling aansluiting op OK-complex
schetsindeling